Lekker 2020


Zo'n zaak die iedereen zich in zijn omgeving wenst: een Franse brasserie met glas-in-lood, spiegels, krulletjesplafond en geslepen glas. En gerechten als confit de canard, boudin noir en entrecote met bearnaise, frietjes en een glas beaujolais. Niet in Parijs maar in Amsterdam-Zuid, vlakbij het Concertgebouw, de grote musea en de P.C. Hooftstraat. Floor van Ede maakt in dit sfeervolle pand uit 1900 al jaren de dienst uit en zij wéét wat haar gasten willen. Wij mogen vanwege het aangename weer plaats nemen in de ruime met klimop begroeide achtertuin, en restaurantmanager Latifa Dahouchi schenkt mooie saint-véran (Poncetys, 2017) bij verse brood met roomboter en een fine de claire-oester als amuse. De steak tartaar van het huis is een must, fijngehakt, op smaak gebracht met kruiden en morieljesmayonaise plus een gepocheerd eitje en wat groenpluksel. Verfijnd gerecht, aangename textuur. Op het andere bord garnalenkroketjes met zeekraal en sjalottenmayonaise. Heerlijk, chef-kok.
Emiel Bijpost kent zijn klassiekers. Daarna een half kreeftje met sappige asperges, grapefruit en een kannetje hollandaisesaus. Naast krokant gebakken scholfilet met kreeftragout, citroengras en venkel op brioche. De saint-véran voegt zich naadloos naar deze lekkernijen. Tot slot lauwwarme clafoutis met verse Hollandse kersen en room. Mmmm!
Brasserie van Baerle is een oase in de stad.